Loading...

Вибір паперу, для книжок і не тільки: полегшимо вирішення складного питання

Статті
04 гру 2023
Вибір паперу, для книжок і не тільки: полегшимо вирішення складного питання

Для тих, хто вперше планує надрукувати книгу, питання щодо вибору паперу може завести у глухий кут, адже пересічний споживач друкованої продукції ніколи не замислюється над тим, який саме папір використаний у виданні, що він тримав у руках. Навіть, якщо замовник має уявлення про бажаний тип паперу майбутньої книжки, менеджер друкарні має зробити уточнення щодо його виду, щільності, фактури тощо, адже ці параметри, окрім іншого, впливають на вартість кінцевого продукту. Для того, аби такі питання не позбавили потенційного замовника бажання самостійно видати свій твір, пропонуємо познайомитись з різновидами і призначенням усіх видів паперу, що використовуються у друкарні ТАКИБУК, і набути необхідних знань для поміркованого вибору оздоблювальних матеріалів.

Стандартні види паперу 

Спочатку складемо перелік видів паперу, що використовуються у ТАКІБУК:

  • офсетний папір

  • газетний папір

  • письмовий папір

  • крейдований папір

  • веленевий папір

  • картон.

Слід зауважити, що кожен з названих видів має кілька додаткових параметрів які впливають на якісні характеристики паперу і його тактильне сприйняття. Це щільність, рельєфність, фактура і відтінок. 

Щільність паперу вимірюється у г/м2. Для прикладу, тонкий газетний папір має щільність 60 гр/м2, стандартний офісний що є звичним для нас – 80 г/м2, для файних рекламних листівок найчастіше використовують папір щільністю 150 г/м2, для візитівок – від 250 г/м2, а для вітальних листівок – 350 г/м2.

Папір будь-якої щільності може бути гладким або пористим і матовим, а от глянсовий тонким бути не може. Що стосується відтінку, друкарня ТАКИБУК пропонує велику кольорову палітру, а також папір з дизайнерськими візерунками. 

Основні характеристики видів паперу, застосування у книговидавництві

Розглянемо, які основні ознаки має кожен з типів паперу і чим вони відрізняються одне від одного.

Офсетний папір – як виглядає

Цей папір не містить крейдованого шару, шорсткий тактильно, демонструє високий ступінь поглинання. Для зменшення поглинаючих властивостей його поверхню вкривають проклеюванням. Ще одна характерна риса – зменшення яскравості, насиченості фарб за кольорового друку. 

Використовується для друку офсетним методом великих накладів:

  • книг;

  • журналів, каталогів, брошур;

  • газет, листівок, інструкцій;

  • бланків, квитків;

  • внутрішніх блоків блокнотів, щоденників;

  • блоків паперу для приміток.

Офсетний папір у книгах це гарне рішення для бюджетних видань. Зазвичай його використовують для друку учбової, наукової і художньої літератури.

Газетний папір у книжках

Нетривкий матеріал низької щільності, без проклеювання, неосвітлений, тактильно шорсткий. Через те, що папір має низький ступінь білизни, його здебільшого використовують для чорно-білого друку. Для багатокольорових малюнків частіше застосовують базові кольори: жовтий, пурпурний, синій і чорний. 

Серед його переваг:

  • низька вартість;

  • мала прозорість, придатність для двостороннього друку;

  • екологічність.

Недолік – малий термін служби.

Використовується для друку будь-якими накладами газет, низькобюджетних книжок, журналів, листівок, відривних календарів, бланків. Заборонений для виготовлення шкільних зошитів і дитячої літератури.

Письмовий папір – що це

Призначений для нотаток вручну, здебільшого виготовляється зі вторинної сировини. Має низькі щільність, від 45 до 70 гр/м2, і рівень білизни, є тонким і гладким. 

Письмовий папір використовується для виготовлення брошур, бланків, що заповнюються вручну, зошитів, нотних альбомів, блокнотів. Основні переваги – екологічність і низька вартість. 

Крейдований папір

Високоякісний папір щільністю від 150 г/м2, що має багатошарове покриття з клею і білого пігменту, яке запобігає вбиранню фарби і забезпечує отримання високоякісних яскравих багатобарвних зображень. Приємний на дотик, він може бути матовим і глянсовим. Матовий є більш жорстким і шорстким тактильно. Глянсовий – крейдований папір, додатково вкритий шаром глянсу, який робить його гладким, ніби полірованим. Така обробка значно знижує вбирання поліграфічної фарби, зменшуючи собівартість друку і підвищуючи передачу кольорів. 

Крейдований папір використовується для друку книг, альбомів, високоякісних презентаційних і рекламних матеріалів, каталогів, календарів, дорогих журналів, так званих «глянців». Зазвичай, на глянсовій «крейдівці» друкують книги і альбоми з великою кількістю фотографій, репродукцій та іншого ілюстративного матеріалу, у той час, як великі текстові масиви краще сприймаються на матовій. 

ТАКИБУК рекомендує його для виготовлення дитячих, енциклопедичних, подарункових, альбомних і художніх видань. У книжках можливе поєднання глянсового і матового крейдованого паперу.

Веленевий папір

Високоякісний, дуже щільний папір без водяних знаків, виготовлений з целюлози, тактильно має сатинову гладкість. Нагадує велень - матеріал зі шкури ссавців, схожий на пергамент, звідси і пішла його назва. Цей коштовний папір використовують для друку живописних і художніх робіт, виготовлення клясерів – альбомів марок.

Картон для друку

Найбільш пухкий і цупкий вид паперу, щільністю від 250 г/м2, одно- і двобічний, з крейдованим покриттям у 1-3 шари, може бути виготовлений з целюлози або макулатури. Легко піддається тисненню, ламінуванню, лакуванню, нанесенню фольги тощо.

Використовується для виготовлення обкладинок книжок і блокнотів, візиток, папок, календарів, конвертів.

Папір для візиток

Найчастіше для друку візиток використовується крейдований папір щільністю 300 г/м2. Для виробів представницького класу кращим рішенням буде крейдований папір підвищеного ступеню білизни зі щільністю 350 г/м2. Також можливе використання дизайнерського паперу. 

Після ознайомлення з найбільш популярними видами паперу, що використовується у друкарні ТАКИБУК, кожен замовник почуватиметься більш впевнено, обговорюючи з менеджером формат книг і оздоблення майбутніх книжок, що найкраще відповідатимуть баченню автора і можливостям бюджету.