Loading...

Скільки коштує видати книгу?

Статті
04 січ 2024
Скільки коштує видати книгу?

Це питання турбує кожного, хто мріє випустити у світ власні творіння. А за цим питанням виникають наступні: чи буде твір мати попит, чи вдасться повернути кошти, вкладені у видання і чи зможе ця книжка привернути увагу книгарень і читачів? Відповідь на перше і друге питання залежить від багатьох чинників, що не належать до компетенції видавництва, а от з третім може допомогти друкарня «ТАКИБУК», створивши високоякісне привабливе видання, що неодмінно приверне до себе увагу. Отже, що саме має врахувати замовник, який планує видати книгу?

Складові вартості видання книги

Спочатку назвемо основні чинники, які формують вартість видання:

  • наклад;

  • формат;

  • палітурка;

  • тип з’єднання книжних блоків;

  • кольоровість;

  • ілюстрації;

  • дизайн сторінок і обкладинки;

  • об’єм;

  • тип паперу;

  • додрукарська підготовка;

  • додаткове оздоблення.

Розглянемо, як саме зазначені чинники впливають на вартість. Перш за все, потрібно визначитись з кількістю примірників: чим більший наклад, тем меншою буде собівартість одиниці, але слід заздалегідь зважити перспективи розповсюдження книжки і хоча б приблизно порахувати оптимальну кількість екземплярів.

Основні питання щодо виготовлення

Формат радимо обирати стандартний, з переліку пропонованих друкарнею – адже вони оптимально використовують папір, тоді як за нестандартного формату паперові відходи включаються у вартість друку, значно збільшуючи кошторис. До речі, друкарня «ТАКИБУК» має досить великий розмірний розкид: від кишенькових видань до великих фоліантів.

Палітурка – один з головних чинників, адже впливає на зовнішній вигляд, надійність, довговічність і ошатність, а ще на вагу і зручність використання. Тобто, до її вибору треба підходити виважено: м’яка коштує значно дешевше і виконується швидше. У той час, як тверда надійніше захищає внутрішній блок, є більш урочистою та презентабельною. Зазвичай, книжки зменшеного формату або з невеликою кількістю сторінок оформлюють у м’яку палітурку, а подарункові видання завжди виконують у твердій.

Не менш важливе питання – який спосіб з’єднання сторінок обрати. Для м’якої палітурки це, найчастіше, клейовий, але за невеликої кількості сторінок можливе кріплення на пружину – доволі бюджетне рішення, хоча, для художніх творів і підручників його не використовують. Ще один спосіб поєднання: скобами, може використовуватись як для м’якої, так і для твердої палітурки. Нарешті, найдорожчій – зшивання нитками. Його застосовують, переважно, для твердої палітурки. Книги з таким з’єднанням розкриваються повністю, а сторінки з них ніколи не відокремляться.

Художнє наповнення внутрішнього блоку

Наступна складова – кольоровість друку. Звісно, новітні цифрові технології і сучасне обладнання, що використовують у друкарні ТАКИБУК дозволяють створювати багатокольорові книжки, але стандартний чорно-білій текст коштуватиме значно дешевше.

Значною мірою на вартість друку впливає і наявність ілюстрацій. Але тут теж має значення, будуть вони монохромними або кольоровими, розташовані на сторінках поміж текстом, або розміщені на окремих вкладках в кілька сторінок.

На окрему увагу заслуговує художнє оформлення сторінок книги, її обкладинки і форзаців. Адже нестандартне розміщення і художнє доповнення тексту, оздоблення початку розділів й інші дизайнерські рішення вимагають додаткової роботи. Стандартні форзаци є білими, але можливе однотонне фарбування, або нанесення малюнку, що відповідає змісту книги.

Зовнішній вигляд: формування першого враження

Нарешті, найголовніше – обкладинка, обличчя книги, основний засіб привернення уваги до видання. Вона може бути підкреслено стриманою, однотонною, з лаконічним написом, або ж оформленою у вигляді колажу з фотографій, чи містити яскравий малюнок. Обкладинки бувають глянцеві або матові, плоскі або пухкі, оздоблені тисненням або рубкою, можуть бути декоровані кольоровою фольгою або виконані з поєднанням кількох технік і різних матеріалів. Найошатніше виконання – у тканині або шкірі, на які також можливе нанесення додаткового оздоблення. Отже, вибір виду і дизайну обкладинки суттєво впливає на вартість книги.

Папір і його вплив на вартість

Звичайно, вартість видання залежить від кількості сторінок. Велике значення має також тип паперу. Найбільш бюджетними є газетний і офсетний, але перший, найдешевший, заборонений для друку дитячої літератури, а другий, хоч і є найпопулярнішим, але не в повній мірі передає кольоровість. Для більш дорогих видань використовують крейдований, матовий або глянцевий, папір.

Роботи з текстом

Доволі часто рукопис потребує додаткової додрукарської підготовки. Це коректорські і редакторські виправлення, які допомагають позбутись стилістичних, смислових, орфографічних, пунктуаційних та інших помилок. Крім того, велике значення має верстання, адже у поліграфії існують правила розподілення тексту на сторінках, що спрямовані на полегшення візуального сприйняття друкованої інформації. Тому ми радимо довірити професіоналам підготовку рукопису до друку, аби остаточний вигляд твору був досконалим. Хоча, звичайно, це не є обов’язковою вимогою і залежить від бюджету. Але погодьтесь, текст з помилками не є привабливим і навряд чи отримає позитивні відгуки.

Засоби підвищення статусності видання

Нарешті, останнє – додаткове оздоблення книжки. Зазвичай його використовують для подарункових видань у твердій палітурці. Це художнє оформлення книжкового корінця - того, що першим упадає в око, коли книжка стоїть на полиці. Він може бути прямим або округленим, інформацію на ньому наносять також за певними правилами. Для додаткової надійності з’єднання внутрішнього блоку і для підвищення естетичного сприйняття, у верхній і нижній частинах корінця з внутрішнього боку розміщують каптал – кольорову тканинну стрічку. Ще один додатковий практично-декоративний елемент – ляссе. Це шовкова стрічка, що виконує функції закладки. Також дорогі видання можуть бути доповнені суперобкладинкою.

Калькулятори для самостійного розрахунку вартості видання книжки

У відповідному розділі сайту «ТАКИБУК» розміщено прості, інтуїтивно зрозумілі онлайн-калькулятори, за допомогою яких кожен бажаючий зможе розрахувати вартість видання книжки зі стандартними характеристиками. До речі, вибір варіантів виконання доволі великий, пропонує різні можливості поєднання типів паперу і палітурки, друку і формату. Так само, є можливість розрахувати вартість робіт з додрукарської підготовки тексту. У разі виникнення питань, достатньо залишити запит, і менеджер друкарні зателефонує замовникові протягом кількох хвилин.

Друкарня ТАКИБУК рада допомогти у виданні кожної книги, незалежно від складності проєкту і накладу, аби втілити у ній мрії і бажання замовника.