Loading...

Що таке унікальний ISBN код книги?

Статті
24 лип 2023
Що таке унікальний ISBN код книги?

ISBN - уніфікований код книжки

ISBN (англ. International Standard Book Number) - універсальний міжнародний ідентифікаційний номер. Він має стандартну структуру, присвоюється кожному виданню книжкового типу і є обов’язковим для книжок, що плануються до продажу, розміщення у бібліотеках, використання як джерела посилань, або для рейтингу цитування.

Переваги і необхідність отримання ISBN коду книги

Міжнародна система ISBN-кодування підтримує величезну базу даних, до якої входять усі книжки, видані у світі. Вона формує структуру бібліографічних записів і дозволяє знайти й придбати будь-яке видання, незалежно від його географічного місця розташування.

ISBN книги є основною для побудови каталогів сучасних публічних бібліотек і книгарень. Завдяки цьому коду існує можливість обміну виданнями між книгосховищами і публічними бібліотеками, пошуку окремих книг у спеціалізованих і, навіть, закритих колекціях, придбання книжок у інших країнах.

Основне призначення коду – надати можливість відстежити і замовити книгу. А ще це єдиний шлях для знайомства суспільства, усього світу з кожним окремим твором і його автором.

Структура коду

Згідно з вимогами міжнародного стандарту, ISBN розміщується на задньому боці палітурки, у нижньому лівому куті звороту титульного аркуша, у нижній частині четвертої сторінки обкладинки або під випускними даними на останній сторінці книжки.

Код складається з абревіатури ISBN і 13 цифр, що формують п’ять груп з різною кількість знаків, розділених дефісами. Стандартний номер має вигляд: ISBN 978-966-97824-4-1.

  • Перша тризначна група позначає видання як книгу і є сталою.

  • Друга може мати від однієї до трьох цифр, що відповідають країні видання. Для України це 966 і 617.

  • Третя група складається з 2-7 цифр і є ідентифікаційним номером видавництва – друкарні.

  • Четверта, від однієї до шести цифр, це порядковий номер видання.

  • П’ята складається з однієї цифри і є сталою контрольною, що несе технічну інформацію.

Механізм присвоєння ISBN

У кожній країні є лише один уповноважений орган, що виконує роль офіційного представника Міжнародного агентства ISBN. В Україні це Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова». Саме вона відповідає за надання суб’єктам видавничої діяльності ідентифікаторів видань. Тобто, видавництво або друкарня, після надання пакета документів і проходження юридичної процедури, отримує власний ідентифікатор і блок номерів для кодування книжкової продукції, яку виготовляє.

ISBN є унікальним і належить лише одній книжці. Кожне її перевидання має той самий код, що і перший наклад. В той же час, новий переклад твору отримує власний ідентифікаційний номер, як і його видання у зміненому форматі.

Замовити ISBN код для книги у ТАКИБУК

Зазвичай процедура присвоєння номера ISBN є платною послугою видавництва або друкарні. ТАКИБУК пропонує своїм клієнтам отримати ISBN безкоштовно, за умови друку накладу від 10 екземплярів.

Як правило, книги, що отримують власний ISBN, підлягають централізованій каталогізації і представленню у Книжковій палаті й ряді державних публічних бібліотек відповідної направленості. Друкарня ТАКИБУК надає послуги з розсилання видань до вибраних книгосховищ.

Наявність ISBN є необхідним кроком для внесення книги до кола світової спадщини, а автора - до міжнародного визнання.