Loading...

Формати книг, доступні для виготовлення

Статті
28 чер 2023
Формати книг, доступні для виготовлення

Формат друкованої книги – це її розмір, тобто висота та ширина сторінки. Звісно, можна виготовити книгу будь-якого формату, але друкарні обмежені розмірами промислових паперових рулонів. Тому відхилення від стандартів призводить до збільшення відходів паперу і, відповідно, до невиправданого перевищення витрат на друк видання.

Найчастіше використовувані книжкові формати

Друкарня «ТакиБук» пропонує замовникам друкування книг у будь-якому із семи стандартних форматів:

Назва

Формат

Ширина, мм

Висота, мм

Великий

(60×84/8)

205

290

Збільшений

(70×100/16)

170

240

Стандартний

(60×90/16)

145

215

Зменшений стандартний

(60×84/16)

145

200

Другий зменшений стандартний

(84×108/32)

130

200

Малий

(70×100/32)

120

165

Зменшений малий

(60×84/32)

100

140

Формати залежно від типу видання

Великий і збільшений формати

Таким розмірам зазвичай віддають перевагу, коли йдеться про друк журналів, атласів, альбомів, енциклопедій, подарункових, тематичних і святкових видань, дитячої, шкільної літератури.

На великих аркушах досить зручно розміщувати фотоколажі з художньо оформленими підписами, грати з кольоровими комбінаціями, розмірами та видами шрифтів. Якщо говорити про дитячу літературу, то маленькому читачеві буде зручно розбирати великі літери й роздивлятися яскраві малюнки з безліччю дрібних деталей.

Виконані у вигляді альбому чи фоліанту, на дорогому папері та з відповідним оздобленням палітурки, книги такого розміру для дорослої аудиторії можуть використовуватися як прикраса інтер’єру, статусний атрибут кабінету, вітальні тощо.

Також Вас може зацікавити стаття про види паперу для друку книг.

Стандартний

Цей розмір найчастіше використовують для друкування художньої, дитячої, публіцистичної, академічної та науково-популярної літератури, друк підручників і довідників у твердій палітурці. Такі книги мають привабливий і навіть статусний (у разі дизайнерського оформлення обкладинки) вигляд, великий термін використання, вони зручні для читання та легко вміщуються на книжковій полиці.

Зменшені стандартні розміри

Вони є найпопулярнішими для друкування книг у м’якій палітурці. Це порівняно недорогі наклади жанрової белетристики, а також дитячі, публіцистичні та науково-популярні видання, підручники й довідники для масового споживання, які не планують зберігати тривалий час.

Вибираючи один зі стандартних розмірів, варто враховувати, що для кожного з них є свої параметри друкованого тексту: розмір шрифту, оптимальна довжина рядка, міжрядковий інтервал і кількість рядків на сторінці.

Малі формати

Їх використовують для друку невеликих (кишенькових) і недорогих книжок у м'якій палітурці. Це розважальна жанрова література, путівники, розмовники, словники тощо, які зручно носити із собою, читати в дорозі або на відпочинку.

Варто зазначити, що для друкування дитячої літератури прийнятними є всі формати.

Звичайно, вибір того чи іншого формату робить замовник, а фахівці друкарні «ТакиБук» під час знайомства з майбутнім виданням допоможуть визначитися з оптимальними розмірами книги.